Kleur: Etsen kun je zo kleurrijk maken als je zelf wil. En ik wil ze meestal héél kleurrijk. Je kan de etsplaten met verschillende kleuren etsinkt insmeren, en dan in één drukgang afdrukken. De kleuren verlopen dan een beetje en gaan in elkaar over. Ervaring hiermee helpt, maar soms word je zelf verrast door de effecten. Als ik op deze manier werk, zijn de etsafdrukken onderling vaak heel verschillend en in die zin bijna allemaal uniek. Afdrukken op deze manier is altijd weer spannend.   Wil je de kleuren strikt gescheiden houden, dan is het vaak nodig om meerdere platen te maken voor de diverse kleuren; meestal de primaire kleuren geel, rood en blauw. Door de platen dan precies over elkaar af te drukken in meerdere drukgangen krijg je allerlei mengkleuren en tussentinten. Ik maak gebruik van beide technieken.

Vorm: Etsplaten kun je in elke gewenste vorm verzagen. Soms maak ik hele puzzels, die mooi in elkaar passen (zie “Wereldbeeld”) of alle kanten uitwaaieren (zie “Wording III” en “Herfsttooi III”). Het geeft je ook de mogelijkheid om etsplaten in andere composities te leggen of in andere etsen opnieuw te gebruiken.

Sjablonen en etsen over elkaar: Door sjablonen van plastic of papier te gebruiken tussen de drukgangen door, komt de onderliggende kleur boven. Oude etsen gebruiken in nieuwe composities en als geheel of deels over elkaar af te drukken (terwijl ze daar niet in eerste instantie voor bedoeld waren) kan ook verrassende resultaten opleveren. Een voorbeeld daarvan is mijn project “Op mijn lijf geschreven".